Günümüzde psikologlar ile ilgili birçok yanlış bilgi bir arada bulunmakta. Özellikle bireyler psikoloğun ne yaptığını, nasıl bir tedavi yöntemi izlediği ve en önemlisi psikiyatrist ile arasındaki farkı bulmakta zorlanmaktadır. Probleminizin çözümünde doğru psikolog ile iletişime geçmek için aşağıda bulunan birtakım konu başlıklarını ele aldım. Hadi gelin kafamızdaki soru işaretlerini ortadan kaldıralım.
Psikolog nedir? Kimdir?
Psikolog, üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümlerinden mezun olan, sözlükte ruh bilimci olarak tanımlanan ve psikoterapi, psikolojik danışmanlık alanında danışanlara hizmet veren kişidir. Türkiye’deki üniversiteler genelde pratiğe dayalı değil de daha çok teoriye dayalı eğitim vermekte; mezun olan bireyler sonrasında gelişim psikolojisi, klinik psikoloji, endüstri psikolojisi, sosyal psikoloji ve spor psikolojisi gibi farklı uzmanlık alanlarında kendilerini geliştirebilmektedirler.
Birçokları tarafından oldukça karmaşık bulunan ruh sağlığı gibi bir alanda çalışmak, insan düşüncesini kavramak ve psikoterapi yapmak çok daha fazla eğitimi, bol pratik yapılmasını, yeterli deneyim kazanılmasını ve etik ilkelerin benimsenmesini gerektirir. Bu yüzden psikolog; ek olarak bilişsel davranışçı terapi, psikanalitik terapi, EMDR yani Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme terapisi, oyun terapisi, cinsel terapi, çift terapisi gibi terapi eğitimlerine katılır ve bu terapiler için süpervizyon alır.
Süpervizyon; eğitimini tamamlamış olan psikologların veya psikolojik danışmanların alan bilgilerini sahada yetkin bir şekilde kullanabilmeleri için süpervizör denilen deneyimli bir psikolojik danışmanca yapılan danışma sürecinin objektif kalması ve kaliteli olması maksadıyla yapılan denetlemedir.
Bu eğitimlerle üniversitelerde kazanılmış olan temel bilgilerin üzerine ekleme yapılıp bilgi seviyesi arttırılır. Bu eğitimlerde spesifik bilgiler alınır, insanın ruhsal dünyasının kavranılması kolaylaşır ve psikolojik vakalara tıbbi olmayan müdahale teknikleri öğrenilir.
Çeşitli anaokulu, bakım evi, kreş ve psikiyatri hastanelerinde staj yapılmış olması da bir psikolog için önemli kriterlerden biri olarak düşünülebilir. Katılmış olunan terapi eğitimlerini ve süpervizyonları başarıyla tamamlayan kişiler, terapi yapmaya yetkili olabilirler.
Terapi Çeşitleri
Bireysel Terapi: Kişinin terapistle birebir yapılan ve en etkin olan terapi yöntemidir. Davranış problemlerini sonlandırmak veya sıkıntılarından kurtulmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Evlilik Terapisi: Sorunların kaynağının tek bir kişiye bağlı olmaması durumunda Uzmanlar gerek gördüğü taktirde bireysel terapileri evlilik terapisine dönüştürebilir. İlişkilerinde kendi başına sorun çözemeyen ve ilişkilerinin çıkmaza düştüğünü düşünen çiftler için ilişkilerini kurtarmak için kullanılan veya ilişkilerini daha düzenli ve ideal bir hale getirmek isteyen çiftler tarafından da tercih edilir.
Aile Terapisi: Çoğu zaman birbirlerinin davranışlarını değiştirmeye çalışan ve olduğu gibi kabullenmek yerine içinden çıkılamaz anlaşmazlıklara düşmüş aile bireylerinin birbirlerine olan saygısını arttırmak ve günlük ilişkilerini kuvvetlendirmek için kullanılır.
Çocuk Terapisi: Duygularını erken yaşta ifade etmekte zorlanan, erken yaşta davranış bozuklukları sergileyen, ailesiyle iletişim kurmakta zorluk yaşayan veya yaşadığı biyolojik değişikliklerinden dolayı sağlıklı ruh halinden uzaklaşan reşit olmayan hastalara alanındaki uzmanlar tarafından yapılan terapi yöntemidir. Erkan yaşta rahatsızlıkları saptanan çocukların sağlıklı birey olarak topluma karışabilmeleri en önemli faktördür.
Grup Terapisi: 8 ila 20 kişiden oluşan gruplardır. Motive kaynaklı veya sosyal iletişimi kuvvetlendirmek gibi sebeplerden ötürü bir araya gelen kişiler tarafından oluşturulan bireylerden oluşur.
Online Terapi: Bu tip terapi yöntemlerine de online terapi de denebilir. Biriyle birebir görüşmeye kendini hazır hissetmeyen hastaların veya göçmen olarak başka ülkelerde yaşayan fakat anadilde terapi olmak isteyen veya uzak mesafede oturan kişilerin tercih ettiği internet üzerinden yapılan tedavi yöntemidir.
Psikolog seçerken dikkat edilecek unsurlar nelerdir?
Psikolog, danışanların yaşamış oldukları psikolojik sorunların üstesinden gelebilmek ve bir daha böyle sorunlarla karşılaşılırsa daha rahat başa çıkılmasını sağlayacak telkinleri alabilmek maksadıyla gittikleri bir nevi psikolojik danışmandır. Danışanlar kendilerine ait eş, çocuk, iş ve çevreleriyle yaşamış oldukları sorunlardan bahseder ve psikologlardan bu sorunların çözümüne yönelik tavsiyede bulunmalarını beklerler. Dolayısıyla bireyler kendi özeli denilen şeyleri alanında uzman kişilerle paylaşmakta, ruh bilimciler de mesleki etik gereği bu paylaşılanları hiçbir yerde dile getirmemektedirler.
Bir psikologda bulunmaması gereken ve uzman seçerken dikkat edilecek unsurlar şunlardır:
- Psikolog, bir danışanı hususunda ailenin diğer fertleriyle de görüşmek isteyebilir. Bunu yaparken aile fertleri arasında birbirlerine söylenmemesi gereken şeyleri söylememeli, aile içerisindeki mahremiyete azami özen göstermelidir. Bu konuları başka ortamlarda kesinlikle paylaşmamalıdır.
- Hiçbir şekilde yargılamaz ve eleştirmez. Danışanların anlatmış olduğu konulara veya yapmış olduğu davranışlara yönelik yargılayan ve eleştiren bir üslupla yaklaşmaz.
- Danışanı ilk bakışta çözmeye çalışmaz; nasıl bir insan olduğuna dair yargıda bulunmaz. Başka bir deyişle danışana karşı önyargılı bir yaklaşımda bulunmazlar.
- Danışanları kendi isteği ve düşündüğü şekilde yönlendirmez; onları bir şeyler yapmaya zorlamaz. Ancak karar verme sürecinde tüm bileşenleri hesaba katmasına yardımcı olur ve kararı danışanın kendisine bırakır.
Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde yetkin bir psikolog seçilirken;
- Nitelikli bir eğitime sahip olması,
- Danışılacak alanda uzmanlaşmış olması,
- Mesleki etik kurallarına azami hassasiyet göstermesi gibi unsurlara dikkat edilmesi gerekir.
Hakkımda
Uzman adli Psikolog.
SEDA NUR TEKİNER
Lisans eğitimini 2019 yılında İstanbul aydın Üniversitesi’nde tamamlayan Uzman adli psikolog Seda Nur Tekiner, yüksek lisans eğitimini 2020-2021 yılları arasında İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde tamamladı.
Neler Yaptım?
İstanbul’un bilim, kültür ve sanat konusundaki sınırsız imkanlarını sonuna kadar kullanarak birçok insanla tanışıp, birçok dernekle sosyal projelerde yer aldı. Mesleki olsun meslek dışı olsun birçok panele, seminere ve eğitime katılarak; Dershanede, kreşlerde, rehabilitasyon merkezinde, hastanelerde stajlar yapmıştır.
Türk PDR Derneği ve Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği ve AHBAP Derneği (gönüllü psikolog)üyesi olan Uzman Psikolog Seda Nur Tekiner, çeşitli kurumlarda görev almıştır. Aynı zamanda çeşitli sosyal derneklerde görev almış birçok sosyal projeye imza atmıştır.
MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri),OBJEKTİF çocuk testleri,Resim analizi,Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği gibi klinik ölçme ve değerlendirme yetkinliğine sahip olan Uzman Psikolog Seda Nur Tekiner , Cinsel Terapi, Evlilik ve Çift Terapisi, Çözüm Odaklı Terapi ve Bilişsel Davranışçı Terapi,biyoenerji alanlarında özel eğitimler aldı.
2019 yılından bu yana İstanbul’da kendi ofisinde danışanlarına hizmet veren Uzman Adli Psikolog Seda Nur Tekiner, bireysel terapi, evlilik ve çift terapisi, cinsel terapi alanlarında çalışmalarını yürütmektedir.
Aynı zamanda Biyoenerji Uzmanı Fatih Kurtoğlu ile birlikte çeşitli parapsikoloji alanında Kurumsal Psikolojik Danışmanlık hizmeti vermektedir.
Eğitimler
- Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi
- Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi
- Cinsel Terapi Eğitimi
- Evlilik ve Çift Terapisi Eğitimi
İLETİŞİM
(+90)535 942 62 68